amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Michiel de Ruyter

Het leven van Michiel de Ruyter

hertaald en ingeleid door Vibeke Roeper en Remmelt Daalder

Zonder Gerard Brandt was Michiel de Ruyter [1607-1676] waarschijnlijk nooit een held geworden.

Het grootste deel van zijn roem heeft Neerlands grootste admiraal namelijk te danken aan Het leven en bedrijf van Michiel de Ruyter uit 1687, waarin Brandt de carričre van de vlootvoogd van nabij heeft gevolgd.

Die biografie telt meer dan duizend bladzijden. In deze selectie zijn alle hoogtepunten daaruit bij elkaar gebracht, en hertaald in het Nederlands van nu.

Dankzij Brandt kennen we vele sappige details over het leven van de held, die vroeger op iedere lagere school werden verteld. Hoe de jonge Michiel op de kerktoren van Vlissingen klom om zijn dapperheid te tonen.

Hoe hij leed als leerjongen in een touwslagerij waar hij 'aan 't grote wiel' moest draaien. Hoe hij de Duinkerker kapers te slim af was door zijn schip met boter te besmeren.

Naast deze anekdotes geven de beschrijvingen van De Ruyters reizen naar Marokko en zijn zeeslagen tegen de Engelsen een goed beeld van het leven op zee in roerige tijden.

De Ruyter is een icoon van de Gouden Eeuw. Hij staat voor oer-Hollandse waarden als trouw, eenvoud, dapperheid en vroomheid. En, zo wil de overlevering, hij was als een vader voor zijn scheepsvolk.
Gerard Brandt
biografie
paperback, 256 blz
9789025303372
prijsindicatie € 19,50
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018