amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Michiel Adriaensz. De Ruyter

De Admiraal

Michiel Adriaensz. De Ruyter

Michiel Adriaensz. de Ruyter [1607-1676], de grootste vlootvoogd allertijden, is bejubeld en geacht door vriend en vijand. Binnen de landsgrenzen werd hij bemind en daarbuiten gevreesd. Meerdere keren werd hij door buitenlandse regeringsleiders in de adelstand verheven.

In De Admiraal is beschreven hoe De Ruyter, in dienst van de Republiek der Zeven Provincien, een belangrijk aandeel had in het handhaven van de machtige en rijke positie die de republiek in de 17de eeuw op het wereldtoneel innam.

Het is het relaas van een man die zijn leven op zee doorbracht, een zeeheld die hield van de grilligheid van de zee, het leven aan boord, de geur van geteerd touw en het geklapper van de zeilen. De Ruyter was een man zonder angst of twijfel, in het bezit van een uitzonderlijk strategisch en tactisch inzicht.

Hij was ook een dapper zeeman die in dienst van de Staten en altijd in goed overleg zijn vijand vol vertrouwen tegemoet trad. Hij voer van de koele kusten van Scandinavie tot aan de zwoele eilanden in de Middellandse Zee en van het donkere Afrika tot het zonovergoten Caraibisch gebied. Zijn leven was zonder weerga vol hoogte- en dieptepunten. Dit is een verhaal van een vroom man op het kampanjedek, maar ook van zeelieden die boven in het want en beneden op de bedompte overloop, pompend voor hun leven, aan het zwoegen waren.

Het boek staat vol van kleurrijke tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen. Vierhonderd jaar na zijn geboorte komt Miciel Adriaensz. de Ruyter op orginele wijze opnieuw tot leven !
Graddy Boven
biografie
gebonden, 128 blz
9789059941274
prijsindicatie € 9,99
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018