amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Michiel de Ruyter

Michiel Adriaanszoon de Ruyter

Zojuist de film Michiel de Ruyter van Roel Reiné met in de hoofdrol Frank Lammers bekeken. De film dateert alweer van 2015. Wat een tragedie.

Een zeer dubieus karakter wordt vertolkt door Derek de Lint. Is deze figuur historisch, of is een samenballing van een aantal figuren uit de Nederlandse geschiedenis ?

Op de wikipedia-pagina over de film lees ik dat Derek de Lint de figuur Johan Kievit speelt.

Johan Kievit. Wie was deze man ?

Johan Kievit is één van de meest verschrikkelijke figuren die ooit binnen onze landsgrenzen heeft gewoond.

de boeken Michiel Adriaensz. De Ruyter In 1672 was de Republiek redeloos, radeloos en reddeloos, zoals het verhaal wil. Een belangrijk keerpunt kwam in de zomer van 1673, toen Michiel de Ruyter de vijandelijke vloot versloeg. 30 juli 1673, westenwind met helder zicht. Sinds het ochtendgloren speurt luitenant-admiraal De Ruwer de horizon af net als de dagen ervoor. De vijandelijke vloot is groot, veel groter dan de Nederlandse, al weet niemand hoeveel groter. De dag kabbelt voorbij; verkenningsvaartuigen keren onverrichter zake terug, matrozen hoog in de masten turen vergeefs in de verte. Maar tegen de schemering klinkt er een kreet vanuit het kraaiennest. De vijand bevindt zich op vier mijl afstand. Iedereen begint driftig de zeilen te tellen, De Ruyter ook. Hij komt op 146 schepen, meer dan tweemaal de omvang van de Nederlandse vloot. Alle reden om afstand te houden. Toch zal het niet lang duren voordat hij de aanval opent. bron : Nederland en de Zee, Voor goede handel ging de Republiek geen zee te hoog - Geertje Dekkers, de Volkskrant / Historisch Nieuwsblad, blz 16/17.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018