amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Dansen op de Kwai
het leven na de Birma-spoorweg
Tony van der Meulen
paperback
192 blz
isbn 9020407392
9789020407396
prijsindicatie € 19,95

Dansen op de Kwai
In 1942 brengt het Keizerlijke Japanse Leger krijgsgevangenen en geronselde koelies, samen een massa van een kwart miljoen slaven, naar de oerwouden tussen Thailand en Birma. Ze moeten er, in onbegaanbaar tropisch gebied, de 415 kilometer lange Birma-spoorweg aanleggen.

Het project eist in ruim veertien maanden tweehonderdduizend mensenlevens. De onmogelijke aanleg en het enorme aantal doden zijn net zo onvoorstelbaar als de snelheid waarmee de Birma-spoorweg na de oorlog voor een groot deel weer is verdwenen.

In Dansen op de Kwai reconstrueert Tony van der Meulen het slavenbestaan bij de Birma-spoorweg. Daarnaast behandelt hij twee thema's: hoe loopt het af met de Birma-spoorweg en hoe loopt het af met de dwangarbeiders ?

Tweemaal trekt de auteur langs het oude talud. In 1985 samen met de Tilburgse ex-dwangarbeider Ad Silvius [1920-1991]: de rails zijn verdwenen, de bielzen rotten weg, maar de lege jungle ligt erbij alsof de Japanners net zijn vertrokken.

In 2002 gaat hij nog een keer: het oerwoud blijkt grotendeels gekapt, er is een golfterrein, »River Kwai Resort«, en op de rivier varen nu discoboten. In een hels kabaal dansen Thaise jongeren op de beroemde rivier. Bijna niets herinnert nog aan het grootschalige drama dat zich hier heeft afgespeeld.

De nog levende voormalige slaven zijn nu in de tachtig. Op de jaarlijkse herdenking wordt het steeds stiller; oud en stram zitten de laatste overlevers op hun klapstoeltjes. Dansen op de Kwai is het menselijke verhaal over hun onmenselijke karwei.

boeken over Birma
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017