amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Maurits Ver Huell

Maurits Ver Huell
memoires
paperback
isbn 9075879016
9789075879018
Van Gruting Uitgeverij
prijsindicatie € 19,95

Maurits Ver Huell

Levensherinneringen, bezorging en inleiding

Maurits Ver Huell (Zutphen, 1787- Arnhem, 1860), zee-officier, directeur van de Marinewerf te Rotterdam, tekenaar, amateur-bioloog, auteur van reisverhalen en biografieŽn, schreef rond het midden van de 19e eeuw zijn Levensherinneringen. Daarvan wordt nu het eerste kwart, lopend tot voorjaar 1812, voor het eerst gepubliceerd.

Het bevat allereerst de jeugdjaren in Zutphen, Doesburg en het idyllische buiten 'het Ensering' bij Vorden. Daarna volgen wij Maurits bij zijn marine-opleiding aan de Hollandse kust, zijn deelneming aan de Bataafse flottielje in Oostende en de zeeslag bij Grisnez.

Dan komen de jaren als krijgsgevangene te Bahia in BraziliŽ en de belevenissen als adjudant van zijn oom Carel Hendrik in Hamburg. Tussen de bedrijven door keert hij terug naar het ouderlijk huis in Doesburg, waar zijn vader burgemeester is.

In de bijlagen komen een jeugddagboekje over het Ensering en de latere Doesburgse jaren aan de orde. De autobiografie is belangwekkend vanwege de levendige stijl en de beschrijving van de Bataafs-Franse tijd in Gelderland en op de vloot. In Maurits' ontwikkeling tot volwassene spelen zijn gevoelsleven, gevoed door zijn moeder en vele liefdes, en plichtsbesef, bevorderd door zijn vader en oom, een grote rol.


Het ego-document is geÔllustreerd met diverse tekeningen van Maurits en wordt bezorgd en ingeleid door prof.dr.L. Turksma, emeritus-hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef eerder onder meer een biografie over Maurits' oom graaf Carel Hendrik Ver Heull, 'admiraal van Napoleon' (1991).


boeken over Brazilie
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018