amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
China

Bo Caldwell
roman
paperback
368 blz
9029509708
arbeiderspers
prijsindicatie € 18,95

Verre land van mijn vader

De magische wereld van Sjanghai in de jaren dertig

Anna groeit op in de magische wereld van het Sjanghai van de jaren dertig en veertig. Ze leidt een gouden bestaan in een prachtig huis vol bedienden. Anna adoreert haar vader, Joseph, die in China is geboren en getogen. Zijn ouders waren missionarissen, maar hijzelf verdient zijn miljoenen als smokkelaar en met andere geheimzinnige zaken.

Wanneer de Japanners binnenvallen, betekent dat het einde van hun gerieflijke leven. Joseph stuurt zijn vrouw Eve met Anna naar Californië. Zelf weigert hij te vertrekken, zelfs nadat hij is gevangengezet en gemarteld. Zijn liefde voor China is groter dan die voor zijn vrouw en kind, zo lijkt het, groter dan de angst voor de gevaren die hen bedreigen.

Voor Anna en haar moeder is Josephs houding natuurlijk heel pijnlijk. Steeds laait de hoop weer even op dat het gezin herenigd zal worden. Anna moet leren leven met een diepgeschonden vertrouwen, met onbeantwoorde liefde. Toch slaagt zij erin met haar vader op den duur weer een band op te bouwen.

Een buitengewoon ontroerende roman over liefde en vergiffenis, over dromen van een verloren paradijs. Caldwell roept schijnbaar moeiteloos de verloren wereld van het koloniale Sjanghai op.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018