amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Zesendertig oude Chinese krijgstactieken

Zesendertig oude Chinese krijgstactieken, Stefan Verstappen

'De Zesendertig Krijgstactieken' zijn een verzameling van oude Chinese spreekwoorden betreffende oorlog en politiek, die door Verstappen geïllustreerd zijn met anekdotes uit de Chinese politieke en militaire geschiedenis, maar ook met volksverhalen en fabels.

Dit heeft deze uitgave van de Tactieken tot een zeer leesbaar boek gemaakt, waaruit men de sfeer van het oude China, waar oorlog en liefde, als altijd, dicht bij elkaar liggen, direct kan opsnuiven.

Vestappen zegt in zijn inleiding het volgende over het werk: "De oorsprong van de tactieken is onbekend. Nergens is ooit een auteur of redacteur genoemd en er is geen datum bekend aangaande de tijd waarin het werk is geschreven. Het eerste historische gewag gaat terug op de zuidelijke Qi-dynastie (489-537 A.D.) waar een vermelding is in de Nan Qi Shi (Geschiedenis van de zuidelijke Qi-dynastie).

Daar staat kort: 'Van de zesendertig tactieken van meester Tan is wegrennen de beste.' Met meester Tan kan de beroemde generaal Tan Daoji bedoeld zijn (gestorven 436 v. Chr.), maar er is niets dat zijn auteurschap kan staven of weerleggen. Hoewel dit de eerste geboekstaafde vermelding van de tactieken is, zijn sommige van de spreekwoorden gebaseerd op gebeurtenissen die nog eerder plaatsvonden.

Bijvoorbeeld, de tactiek 'repareer openlijk de looproute, marcheer heimelijk naar Chenchang', vindt zijn grond in een tactiek die, naar men zegt, gebruikt zou zijn door de stichter van de Han-dynastie, Gaozu, om in 223 v. Chr, uit Sichuan te vluchten. De strategie 'beleger Wei om Zhao te redden' is vernoemd naar een incident dat zelfs nog eerder plaatsvond, namelijk in 352 v. Chr. en wordt toegedicht aan de beroemde strateeg Sun Bin.

Alle moderne versies van de 'Zesendertig tactieken' zijn ontleend aan een gehavend boek ontdekt in een verkoopstal langs de weg in Sichuan, 1941. Het bleek een herdruk van een eerder boek uit de late Ming of vroege Qing-dynastie, getiteld 'De geheime kunst van de oorlog, de zesendertig tactieken'. Er was geen vermelding van de schrijvers of samenstellers of van de datum van de oorspronkelijke publicatie.

Een herdruk voor het grote publiek zag voor het eerst pas in 1979 het licht in Beijing. Sinds die tijd zijn er verscheidene Chinese en Engelse edities verschenen in China, Hong Kong en Taiwan. Zonder over meer informatie te beschikken, suggereren gangbare speculaties dat er niet één enkele auteur van de Tactieken is.

Het is aannemelijk dat het boek is ontleend aan een verzameling uitdrukkingen ontleend aan Chinese folklore, geschiedenis en mythen. Ze kunnen voor het eerst opgetekend zijn door generaal Tan en gedurende eeuwen mondeling of in handschrift zijn overgeleverd. Men gelooft dat op een zeker moment onder de vroege Qing-dynastie een vlijtige redacteur ze heeft verzameld en ze heeft gepubliceerd in de vorm die nu voor ons ligt."

[Uit de Inleiding, blz. 10-11]

Stefan Verstappen
geschiedenis
gebonden, stofomslag
202 blz
isbn 9080612936
Olive Press
prijsindicatie € 22,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018