amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Vette jaren

Vette jaren - Chan Koonchung
roman
Chan Koonchung
hardcover, 263 blz
isbn 9056723723
9789056723729
Signatuur - 2011
prijsindicatie € 19,95


Als je iets van het huidige China wilt begrijpen, lees dan dit boek ! Het laat de vele, onbekende gezichten van het machtige China zien, waar nog altijd n partij alle macht heeft en die naar eigen goeddunken gebruikt.
Beijing in de nabije toekomst : er is een maand uit de officiele documenten geplukt en niemand heeft er enige herinnering aan noch kan het iemand iets schelen. Behalve een groepje vrienden dat ten koste van alles wil uitvissen wat hier achter zit, achter deze opgelegde vrolijkheid en het collectieve geheugenverlies in China.

Wanneer ze een hooggeplaatst persoon ontvoeren en hem dwingen alles te onthullen, zijn ze tot op het bot geschokt over wat ze te weten komen, niet alleen over hun leiders, maar ook over hun eigen mensen. Het is een boodschap die de wereld op haar grondvesten zal doen schudden.

De vette jaren vertelt het verhaal van Lao Chen, een tamelijk succesvolle auteur die in een nieuw, rijk China leeft dat ontsnapt is aan de recessie die de rest van de wereld in een verlammende greep houdt. Lao Chens creativiteit heeft te lijden onder een gevoel van tevredenheid en geluk, een gevoel dat hij deelt met de rest van de bevolking. Tot hij op een paar mensen stuit dat daar helemaal geen last van heeft en met een groeiend gevoel van alarm onderzoeken ze waarom er een complete maand uit het collectieve geheugen van de bevolking is gewist.

De vette jaren brengt het Westen een angstaanjagende boodschap over het steeds machtiger wordende China. De roman is onderwerp van veel opwinding en debat onder de Chinese intellectuelen, en hoewel het boek er niet verkrijgbaar is circuleren er vele tweedehands exemplaren.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018