amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Mao's massamoord

Mao's massamoord - Dikotter
geschiedenis van China's grootste drama 1958-1962
Frank Dikotter
hardcover, 480 blz
isbn 9049106498
9789049106492
Spectrum - 2011
prijsindicatie € 29,99


Tussen 1958 en 1962 kwam China in de hel terecht. Mao Zedong nam zijn land in een wurggreep met De Grote Sprong Voorwaarts, een poging om aan te haken bij de wereldmachten en de kracht van het communisme te tonen. Het experiment draaide uit op de grootste ramp ooit.

Niet alleen werd het land het toneel van een van de dodelijkste massamoorden in de menselijke geschiedenis, meer dan 45 miljoen werden zo afgebeuld, uitgehongerd of gemarteld dat de dood erop volgde, maar China maakte ook nog de grootste sloop van onroerend goed ooit mee.

Deze sloop was daarnaast catastrofaal voor het milieu. Ongeveer een derde van alle huizen werden tot puin gereduceerd en er werd roofbouw op het land gepleegd in de maniakale jacht naar staal en andere industriële benodigdheden.

Frank Dikötter werd in 1961 in Nederland geboren. Hij is tegenwoordig hoogleraar Humanistiek aan de Universiteit van Hong Kong en hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van London.
»Chinese historici mijden over het algemeen deze zwarte periode in de moderne Chinese geschiedenisuit welbegrepen eigenbelang. En daar schuilt precies het motief van Dikötter om zich, toen de mogelijkheid zich voordeed, als een fret vast te bijten in het onderzoeken van Chinese provinciale archieven. Dat leverde Mao's Great Famine op, een boek van formaat, terecht bekroond ,et de BBC-Samuel Johnsonprijs voor non-fictie, over een doodgezwegen periode in de geschiedenis van de Communistische Partij van China.«

bron : NRC Handelsblad, Boeken, blz 1, 11 november 2011.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018