amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Jeanne Prisser

breakfast

Met groot leedwezen verneem ik het afscheid van Jeanne Prisser als kunst-columnist van de Volkskrant. Haar wekelijkse critiek waarin 2 tentoonstellingen of 2 werken van een tentoonstelling werden uitgelicht waren immer begrijpbaar en erudiet, bovenal verheffend. In de traditie van Ter Braak en Du Perron werd kunst bedoeld als kunst gefileerd en ware kunst in perspectief geplaatst.

Een column van Jeanne behelst meer dan een getikt verslagje over kunst dat te begrijpen is of begrijpelijk is. Ik heb een ernstig vermoeden dat de redactie van de Volkskrant hier niet volledig van doordrongen is. Ook als het vertrek van Jeanne vrijwillig is. Het feit dat haar plek wordt toegewezen aan 4 nieuwe scribenten doet het meest ernstige vermoeden.

Waarom geen 10 vroeg ik mij af bij het lezen van de aankondiging. Waarom de vrijgevallen plek in de krant niet beperken tot jaarlijks 1 stukje in het kerstnummer. Of Geelen of Wagendorp, beiden niet gehinderd door enige kennis van zaken, zijn vast bereid tot het tikken van wat extra zinnetjes met een kadertje eromheen.

Mijn abonnement op de Volkskrant heb ik reeds opgezegd vanwege het papegaaien-gehalte van de krant. Ik zeg mijn abonnement hierbij voor de tweede keer op. De nootjes van de grootste denker des vaderlands zijn mijn halve papier-container niet waard. Het is elke 2 weken al proppen. - Erwin Nas.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo , 2017