amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas

Congo

de schoonste tijd van mijn leven
Jan Raymaekers
paperback
200 blz
isbn 9056179527
9789056179526
prijsindicatie € 25,00

Congo, de schoonste tijd van mijn leven
Jong, ambitieus en nieuwsgierig : dat is het profiel van de doorsnee-Belgen die naar de Belgische kolonie vertrekken. Na 50 jaar, in 1960, moeten ze er halsoverkop vertrekken. De kolonialen van toen bouwen in België een nieuw leven uit, maar hun Congo zullen ze nooit meer kwijt geraken. Het was de mooiste tijd van hun leven, nog altijd.

In Congo, de schoonste tijd van mijn leven herleven 50 jaar van Belgische kolonisatie in 400 foto's. Dit kijkboek is doorspekt met korte getuigenissen van oud-kolonialen. Met nostalgie maar ook met de nodige kritiek denken zij terug aan de bevrijding uit het Belgische keurslijf, aan hun jeugd en kracht van die jaren, aan de zon en de overweldigende natuur en aan het vele werk en de spectaculaire resultaten, maar ook aan de zwarte vernedering, het blanke hedonisme en de brute macht. Dingen die ons vandaag verbijsteren maar die toen de gewoonste zaak van de wereld waren.

Historicus Jan Raymaekers registreert de Congoblues die in de verhalen van ex-kolonialen klinkt en illustreert hun relaas met een overvloed aan prachtig en verrassend fotomateriaal.

boeken over Congo
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018