amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Tweede onafhankelijkheid van Congo

De Tweede onafhankelijkheid van Congo

Al 50 jaar is Congo onafhankelijk. In de loop van die halve eeuw heeft het land heel wat crisissen doorworsteld en hebben de relaties met BelgiŽ hoogten en laagten gekend. Talrijke historische kansen werden gemist. Vandaag heeft Congo de ambitie om eindelijk zijn totale soevereiniteit op te eisen, zijn volledige grondgebied te controleren en de natuurlijke rijkdommen zelf te exploiteren.

Maar er is nog een hele weg af te leggen, met of zonder BelgiŽ.

De tweede onafhankelijkheid van Congo beschrijft hoe tegen alle verwachtingen in de overgang naar de democratie in Congo het won van de balkanisering van het land. Een transitie waarover velen sceptisch waren, maar die mogelijk gemaakt werd door de internationale hulp en door de vastberadenheid van de Congolezen.

Het boek volgt ook het parcours van Joseph Kabila en verheldert zo enkele facetten van een persoonlijkheid die velen in diskrediet proberen te brengen. Braeckman maakt ook bewust komaf met het pessimisme dat nog steeds heerst als het over Congo gaat. Ondanks de hypotheek die de situatie in Kivu op het land legt, is de auteur voorzichtig optimistisch over de Congolese toekomst.

De situatie in Centraal-Afrika laat niemand onberoerd. Na jarenlang Congo in alle richtingen doorkruist te hebben, maakt Braeckman in De tweede onafhankelijkheid van Congo op passionele en magistrale wijze de balans op.
Colette Braeckman
geschiedenis
paperback, 271 blz
isbn 9064455902
9789064455902
prijsindicatie € 23,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018