amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

17 september

bossage
Op zondag 17 september begon operatie Market Garden. In korte tijd hadden luchtlandingstroepen tussen Eindhoven en Nijmegen een smalle corridor in handen ; vrijwel alle bruggen waren onbeschadigd veroverd.
Luitenant-generaal Horrocks, commandant van het Britse 30e legerkorps, zat sinds 11 uur op het platte dak van een fabriek langs de zuidoever van het Maas-Scheldekanaal nabij Neerpelt. Voor hem lag het bescheiden bruggehoofd dat de Irish Guards een week eerder hadden gevormd ; achter hem stond zijn strijdmacht gereed om op het eerste bericht van de luchtlandingen aan het onderdeel Garden van de operatie te beginnen en naar het noorden uit te breken.
Tegen 1 uur werd hem bericht dat de luchtlandingsdivisies onderweg waren en al gauw kon hij met eigen ogen de transport- en zweef-vliegtuigen zien overtrekken die de Amerikaanse 101e divisie naar haar landingsterreinen bij Son, Sint-Oedenrode en Veghel moetsen brengen.
De opzet was dat de pantser-voorhoede van het 30e korps nog diezelfde dag bij Eindhoven contact zou maken met de Amerikaanse luchtlandingstroepen ; verder dan Valkenswaard zouden Harrocks' tanks op 17 september echter niet komen.
Intussen hadden talloze Brabanders en Geldersen een schouwspel gezien dat ze hun leven lang niet meer zouden vergeten : de duizenden vliegtuigen van allerlei soort, ongewoon laag overkomend, en plotseling de bonte warreling van parachutes en het logge dalen van de losgekoppelde gliders.
Bericht van de Tweede Wereldoorlog, deel 5, Market garden, blz 2073, 2086, 2087
Minder gelukkig waren de parachu-tisten van het 506e regiment, dat het dichtst ten noorden van Eindhoven was geland ; toen zij de brug over het Wilhelminakanaal in Son op ongeveer 200 m waren genaderd werd de brug opgeblazen.
september
feestdag
<<   herftstmaand   >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018