amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

28 september

Eur + Opa =  - Erwin Nas

Eur + Opa = gezien in Erfurt door Erwin Nas
Tijdens het Kinderboeken Feest Knetters 2014 in de Tilburgse poptempel 013 was Dolfje Weerwolfje samen met zijn schrijver Paul van Loon en zijn illustrator Jan Jutte aanwezig. Samen reikten zij de Knetterse Griffel, voor het mooiste verhaal, en de Knetterse Penseel, voor de mooiste tekeningen, uit.

De prijs voor het mooiste verhaal Pestkop ging naar Yassirah Boutrouf [groep 8 islamitische basisschool Aboe el-Chayr]. Haar juf nam de Knetterse Griffel voor haar in ontvangst omdat zij vanwege religieuze redenen niet aanwezig kon zijn. De mooiste illustraties waren van een klas van de katholieke basisschool Don Sarto.
In filmtheater Chassé Breda de film Sta Me Bij van Suzanne Raes en Monique Lesterhuis bekeken. De documentaire registreert de relatie tussen uitkeringsgerechtigden en de Sociale Dienst in Zutphen. Het beleid van de Sociale Dienst lijkt te zijn : werk, werk, werk, mensen uit de bijstand, ook daar waar medische of psychische hulp meer op z'n plaats lijkt.

De documentaire velt geen oordeel en is niet vooringenomen, toch bekroop mij het gevoel dat ondanks alle goede bedoelingen en oprechte betrokkenheid van de consulenten, zij over onvoldoende kennis en kunde, en vooral ruimte beschikken om mensen die hulp behoeven echt te helpen. De rol van andere hulpverlenende instanties blijft in de film onderbelicht.

Na afloop van de film werden de kijkers door Joop Roebroek uitgenodigd te reageren op de film. Roebroek [wetenschapper, adviseur van vernieuwende maatschappelijke organisaties], was op uitnodiging van het BKKC aanwezig. In zijn bijzijn was de film eerder vertoond in een aantal Brabantse steden, ondermeer Den Bosch en Tilburg.

De confrontatie tussen klant en consulent van de Sociale Dienst wordt door de ene kijker als soft beschouwd, door de ander als hard ervaren. De gemeente in de rol van maatschappelijk werker komt op mij als ongeloofwaardig over. Het is verspilde tijd en energie en kost veel te veel geld. Nu men er blijkbaar na al die jaren nog steeds niet in slaagt maatwerk te leveren, en de hulpbehoevende dus aan willekeur is overgeleverd is het naar mijn idee tijd voor een rigoreuze ommezwaai : iedereen krijgt een uitkering ! Het basisinkomen.
Aboe el-Chayr is de enige Islamitische basisschool in Tilburg. De school is opgericht in 1992 en de naam ervan betekent »de vader van het goede«.
september
<<   herftstmaand   >>
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018