amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken


Leonid Tsypkin
historische roman
gebonden
176 blz
isbn 9023403444
9789023403449
de bezige bij
prijsindicatie € 18,50

Zomer in Baden-Baden

een raamvertelling

Het is winter en de verteller, Leonid Tsypkin, is met de trein op weg naar Leningrad, waar hij een paar dagen zal doorbrengen om op zoek te gaan naar sporen van zijn geliefde schrijver Dostojevski.

Zijn reis brengt hem dichter bij de karakters van Fjodor Dostojevski en zijn vrouw Anna Grigorjevna. Het is mei 1867 en de pasgetrouwde Dostojevski vertrekt met Anna per trein uit Sint- Petersburg naar Baden-Baden. Hun reis is een aaneenschakeling van onrust en spanningen, nu eens over hun slechte financiële situatie, de aanmatigende houding van buitenlanders, Fjodors gokverslaving, dan weer over morele kwesties, zinnelijkheid, epilepsie en jaloezie.

De intensiteit van de vertelling ligt in de echtelijke liefde. Anna's liefde voor haar Fedja komt overeen met de liefde van de literaire discipel, Tsypkin, voor Dostojevski.

Met een uniek gevoel voor sfeer en detail schrijft Tsypkin in een stroom van gedachten zijn eigen impressionistische biografie van Dostojevski. Zijn intense stijl doet denken aan die van José Saramango en Thomas Bernhard, maar ongetwijfeld heeft Tsypkin nooit de kans gehad het werk van deze auteurs te lezen
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018