amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Berlijn - Beevor

Antony Beevor
oorlogsgeschiedenis
paperback, 500 blz
isbn 9050185916
prijsindicatie € 27,00

Berlijn - de ondergang 1945

Januari 1945: het Rode leger valt Duitsland binnen. De wreedheden van de Duitse legers in Rusland worden door de Russen nu massaal gewroken. Grootscheepse verwoesting, plundering en verkrachting, honderdduizenden vrouwen en kinderen die de vriesdood vinden omdat de nazi's weigeren hen te laten gaan. Meer dan zeven miljoen mensen vluchten voor de Russen westwaarts, naar Berlijn.

Antony Beevor maakt gebruik van nieuw, onthutsend materiaal uit sovjetarchieven, uit Duitse, Amerikaanse, Engelse en Franse dossiers. Hij vertelt het verhaal van die miljoenen mensen die de nachtmerrie van de ineenstorting van het Derde Rijk moeten beleven. Een schokkend en tegelijk fascinerend verhaal van fanatisme en verzet tot de dood, van zelfopoffering en trots, van wraak en moed. Strijd en overlevingsdrift worden tastbaar, de lezer kan zich aan de beklemming niet onttrekken.

Berlijn, De ondergang 1945 is de magistrale, filmische reconstructie van een zeldzaam dramatische periode. Na Stalingrad schreef Antony Beevor opnieuw een historisch meesterwerk.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018