amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Alleen in Berlijn - Fallada

roman Berlijn wo II
Hans Fallada
hardcover
495 blz
isbn 9059362977
9789059362970
prijsindicatie € 29,90

Alleen in Berlijn

Berlijn 1940. Otto Quangel verdient zijn brood als werkmeester in een meubelfabriek en hij en zijn vrouw Anna interesseren zich niet voor politiek. Maar als ze per brief de melding krijgen dat hun zoon tijdens Hitlers veldtocht in Frankrijk gesneuveld is, voelen de Quangels, die niet per se als helden geboren zijn : dit is te erg ! Als hun manier van protest verspreiden ze kaarten met onhandig geformuleerde anti-Hitler-slogans [met rare spelfouten] in trappenhuizen en op vensterbanken van openbare gebouwen.

Ze dromen ervan de mensen met hun actie wakker te schudden. Maar de meeste kaarten worden onmiddellijk ingeleverd bij de Gestapo, een ambitieuze agent markeert op een plattegrond de vindplekken met rode vlaggetjes, en een moordend kat-en-muisspel begint.

Hans Fallada modelleerde de Quangels naar een moedig Berlijns arbeidersechtpaar, Otto en Elise Hampel. Hij schreef hun verhaal binnen acht weken, kort voor zijn dood [1947], nadat hij verslagen van de verhoren had gelezen. Alleen in Berlijn is Fallada's monument voor het verzet van de »kleine mensen« tegen het nazi-regime, en het is de eerste roman over dit onderwerp in het naoorlogse Duitsland. Het verhaal van de Quangels wordt nu opnieuw verfilmd.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018