amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Mijn Egypte

Mijn Egypte

De gebeurtenissen van de laatste decennia in het Midden-Oosten en de wereldwijde ontwikkelingen hebben ingrijpende veranderingen in Egypte teweeggebracht.

Wat doet de Egyptenaar Solé, die vanaf zijn zeventiende in Frankrijk woont en werkt, als hij zijn geboorteland terugziet? Hij beziet het land aan de Nijl afwisselend door de ogen van het kind dat een gelukkige en onbezorgde jeugd in Heliopolis en Cairo heeft doorgebracht en door de microscoop van de man die in de westerse wereld volwassen is geworden.

Nog steeds wordt hij overrompeld door de schoonheid van het land: de aan weerskanten door woestijn begrensde tuin, de imposante monumenten van millennia bestrijkende beschavingen van farao's, Grieken en Romeinen, de schoonheid van de wetenschap, de kunst en architectuur van de islam, de goddelijke zon en het stralende licht, de rijkdom van flora en fauna en vooral ook de mensen met hun berusting en opstandigheid, hun feesten en hun humor.

Maar hij sluit zijn ogen niet voor de smetten die Egypte aankleven: de nog steeds wijdverbreide vrouwenbesnijdenissen, de corruptie, de schreeuwende maatschappelijke ongelijkheid, het analfabetisme, de tekortkomingen in het onderwijs, de vervuiling, het religieus extremisme, de gebrekkige democratie en het verval van het nationaal efgoed.
Robert Solé
reisverslag
paperback, 320 blz
isbn 9045010755
prijsindicatie € 24,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018