amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De vondst van apenmummies in Egypte

Vondst van apenmummies in Egypte

Expeditie op zoek naar oud DNA

Jaap Goudsmit
geschiedenis
paperback
144 blz
isbn 9053563229
Amsterdam University
prijsindicatie € 22,65

De vondst van apenmummies in Egypte neemt de lezer mee naar de Noord Saqqara in Egypte, naar een eeuwenoude, maar vrijwel geheel intact gebleven bavianencatacombe, die voor het eerst in 1968 ontdekt werd. Een catacombe die vervolgens voor 30 jaar niet werd onderzocht.

In 1996 vertrok er een expeditie naar deze catacombe met als doel het verzamelen van het oeroude DNA van de Egyptische apenmummies om de genetische oorsprong van deze apen te bepalen. De onderzoekers waren op zoek naar sporen van hardnekkige virale infecties - inclusief SIV, waaruit het menselijk AIDS virus is ontstaan - om zo nieuwe wegen in te slaan in de studie naar de evolutie van het virus.

Dit fascinerende boek beschrijft de voorbereidingen voor een expeditie naar de apenbegraafplaats in Saqqara en geeft een verslag van de expeditie, die uiteindelijk in 1996 plaats vond. De belangrijke vondsten in de catacomben maken het mogelijk om de aapsoorten die worden afgebeeld in de oude Egyptische kunst te identificeren. Ook bieden zij belangrijke nieuwe inzichten over hoe de apen vanuit andere delen van Afrika in Egypte geïmporteerd werden en over de bijzondere wijze van mummificeren. De chemische consequenties van deze unieke mummificatie komen uitgebreid aan bod, net als de recuperatie van het oude DNA.

Naast de Nederlandstalige verschijnt er ook een Engelstalige editie Monkey Mummies in Egypt die niet alleen de avontuurlijke expeditie beschrijft, maar ook alle wetenschappelijk data bevat. De Nederlandse editie bevat alleen het populair wetenschappelijke gedeelte, voor een breed publiek heel toegankelijk geschreven. Het boek is geïllustreerd met prachtige aquarellen die door de kunstenares Maea Brandt ter plekke zijn gemaakt, en met foto's van da catacombe, de vondsten die er werden gedaan en oude Egyptische kunstvoorwerpen.

Prof. dr. Jaap Goudsmit, een internationaal vooraanstaand onderzoeker op het gebied van AIDS en HIV, is hoogleraar in de virologie van de vakgroep Menselijke Retrovirologie aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie van het International AIDS Vaccine Initiative.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018