amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Zuilen van Axum

Zuilen van Axum - Van Rijn

een winterreis door Ethiopië

Frank van Rijn
reisverslag
paperback
336 blz
isbn 9038910800
9789038910802
prijsindicatie € 16,95

Op weg naar de Zuilen van Axum ontdekt Frank van Rijn al snel dat Ethiopië een mooi land is met mooie marktjes, een mooi klimaat, mooie ruige bergwegen en mooie kinderen die echter op een lelijke manier stenen naar zijn hoofd slingeren, als hij niet snel genoeg voldoet aan hun dwingende eis om geld en pennen uit te delen.

Op een lange, moeizame klim loopt het, als er in een dorp juist een school uitgaat, nogal uit de hand met de Ethiopische jeugd. Als een alternatieve rattenvanger van Hamelen zwoegt Van Rijn voort met horden op pennen en geld beluste 'students' achter zich aan, maar de rivier uit het sprookje ontbreekt.

In deze 'winterreis door Ethiopië' wordt de lezer, bij naar onze maatstaven niet echt winterse temperaturen van 20 à 30º C, meegenomen op een zeventig dagen durende tocht door dit boeiende land. Marktjes met opdringerige 'gidsen', hotels van twijfelachtige allure, waar de schrijver in zijn argeloosheid zijn intrek neemt, achthonderd jaar oude rotskernen in Lalibela, reuzenvogels bij het Ziwaymeer, een boottochtje naar de oorsprong van de Blauwe Nijl, de beroemde Ethiopische koffieceremonie en het oeroude Axum, waar volgens de legende de koningin van Sheba vandaan kwam.

Ziehier een kleine greep uit de vele onderwerpen die in dit relaas aan de orde komen. Frank van Rijn beschrijft ze op zijn eigen, nu eens geestige, dan weer ironische, maar soms ook dramatische wijze. Een boek om in één ruk uit te lezen.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018