amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Marie Antoinette - Fraser

Marie Antoinette

De biografie

Op 16 oktober 1793 maakte de guillotine een einde aan het tragische leven van Marie-Antoinette. Ze is gekenschetst als een losbandig monster. Ze zou hebben aangezet tot de Franse Revolutie. Maar wie was Marie-Antoinette, de ongelukkigste koningin van Frankrijk, echt ?

Antonia Fraser, echtgenote van Harold Pinter, schreef een levendig en uitstekend gedocumenteerd portret van een koningin tegen wil en dank, eenzaam levend aan het extravagante Franse hof.

Fraser beschrijft een levensreis van een veertienjarig meisje dat door haar moeder, Marie Theresia, aan de vijftienjarige koning in spe, Lodewijk XVI wordt uitgehuwelijkt. Ze blijkt onvoldoende toegerust voor het leven op Versailles. Ver weg van Wenen moet ze zonder steun van familie haar leven vorm zien te geven.

Antonia Fraser laat zien dat zij niet de decadente en gevoelloze heerseres was waarvoor sommige biografen haar hebben gehouden. De auteur schroomt niet ook haar tekortkomingen te laten zien, zoals haar slecht ontwikkelde gevoel voor politiek en haar ruime hand van geld uitgeven.

Frasers visie op Marie-Antoinette is dieper, veelzijdiger en interessanter dan wat er tot nu toe over haar is geschreven. 'Marie-Antoinette - De Biografie' is een hartveroverende biografie van een jonge vrouw op zoek naar vrijheid en indentiteit.

Het is Antonia Fraser gelukt het leven aan het Franse hof tot leven te wekken en een van de belangwekkendste periodes uit de West-Europese geschiedenis in een ander licht te plaatsen.
Antonia Fraser
biografie
paperback, 576 blz
isbn 9046801861
prijsindicatie € 29,95
Frankrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018