amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Catherina de Medici, koningin van Frankrijk

Catherina de Medici

Koningin van Frankrijk

Catherina de Medici [1519-1585], dochter van Lorenzo II, verliest zeer vroeg haar ouders. Haar oom, Paus Clemens VII, huwelijkt haar op veertienjarige leeftijd uit aan Henry, de zoon van Frans I, koning van Frankrijk. Henry geeft echter meer om zijn maitresse Diane de Poitiers dan om zijn vrouw.

Dat verandert niet als Henry zelf koning van Frankrijk wordt. Catherina slikt als buitenlandse al deze vernederingen, maar als haar man domweg in een steekspel om het leven komt, ontpopt de Koningin Moeder zich gedurende dertig jaar tot de belangrijkste politieke figuur van Frankrijk.

Tijdens haar bewind raakt heel Europa, de Lage Landen inbegrepen, in wrede godsdienstoorlogen verwikkeld. En hoewel Catherina als meesterstrateeg door samenzweringen en uitgekiende politieke huwelijken de stabiliteit in Frankrijk probeert te garanderen, loopt alles finaal uit de hand.

Tijdens de beruchte, bloedige Sint Bartholomeusnacht lokken de katholieken zowat alle hooggeboren protestantse genodigden van Catherina in een hinderlaag en vermoorden hen op gruwelijke wijze.
Leonie Frieda
biografie
gebonden, 450 blz
isbn 9052408130
9789052408132
prijsindicatie € 32,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017