amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Waarom de Fransen zo Frans zijn

Waarom de Fransen zo Frans zijn

De Fransen staan te boek als chauvinistisch, arrogant en conservatief -- om maar enkele van de ondeugden te noemen die de wereld dit raadselachtige volk toedicht. Dat beeld klopt van geen kant, stelde het Canadese journalistenpaar Jean-Benoît Nadeau en Julie Barlow vast na een verblijf van drie jaar in Frankrijk.

Op zoek naar de ware aard van de Fransen, ontdekten zij tot hun eigen verrassing een volk van louter gastvrije, dynamische en modern denkende mensen. Dat de Fransen graag staken, weinig van fastfood moeten hebben en altijd handen schudden blijft zeker waar. Maar wie door dergelijke clichés heen kijkt, ziet een hoog ontwikkeld land met grote sociale, economische en politieke verdiensten.

Waarom uitgerekend de Fransen de beste keuken ter wereld ontwikkelden en waarom juist zij de GRANDEUR uitvonden is eigenlijk heel verklaarbaar: ze werden er door hun eigen geschiedenis toe gedwongen. Zoals de geschiedenis hen ook verplicht er elitaire scholen op na te houden en een leger van zes miljoen ambtenaren.

Feodaal, maar ook ruimdenkend -- ziedaar de hedendaagse Fransman. Europa doet er verstandig aan hem serieus te nemen, is de boodschap van Nadeau en Barlow.

Een onmisbaar boek voor francofielen en professionele Frankrijkgangers.
Jean-Benoît Nadeau
Julie Barlow
geschiedenis
gebonden, 338 blz
isbn 9055943320
9789055943326
prijsindicatie € 19,95
Frankrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018