amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Village - Gijs van Stijgeren

Village

Belevenissen van een Nederlander in een Frans dorp - 40 columns uit NRC

Gijs van Stijgeren en zijn vrouw verruilden in 1992 hun appartement in de binnenstad van Amsterdam voor een oude boerderij in de Périgord. In de 7 jaar dat zij daar woonden, raakten zij steeds meer betrokken bij het sociale leven in hun dorp.

Op aanraden van een vriend begon Gijs van Stijgeren zijn belevenissen op het Franse platteland op schrift te stellen. Deze korte stukjes verschenen tussen mei 1998 en december 1999 in de rubriek 'Achterpagina' van het NRC Handelsblad onder de titel 'Village'.

In het voorjaar van 1999 verhuisden Gijs en zijn vrouw naar de regio Bourgogne en betrokken een huis in het natuurlandschapspark de Morvan De serie 'Village' werd nu vervolgd met bijdragen over de nieuwe woon- en leefomgeving.

Met scherpe blik en speelse stijl neemt Gijs van Stijgeren de lezer mee bij zijn kennismaking met het landschap en de mensen 'à la campagne'. Zo maken we kennis met de postbode, die elke dag honderden kilometers aflegt door de heuvels en langs afgelegen hoeven om iedereen zijn post te bezorgen. Ook ontmoeten we de burgemeester die graag van Gijs wil weten wat hem zo aantrekt in zijn dorp.

Het antwoord luidt: '... Meneer de burgemeester, daarginds over de weg RN89 rijdt de twintigste eeuw aan uw dorp voorbij. Dat trekt me hier aan.'

Gijs van Stijgeren [1933, Heiloo] groeide op in Amsterdam, studeerde enige jaren Frans ene Nederlandse taal en was vervolgens werkzaam als communicatiedeskundige.
Gijs van Stijgeren
reisverslag
gebonden
104 blz
isbn 9060975952
9789060975954
prijsindicatie € 14,95
Bourgogne

Frankrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018