amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Memorije van 't geen bij mijn tijt is voorgevallen - Woude
Elisabeth van der Woude
reisverslag
gebonden
152 blz
isbn 9073853133
Terra Incognita
prijsindicatie € 19,95

Memorije van 't geen bij mijn tijt is voorgevallen

'Memorije van 't geen bij mijn tijt is voorgevallen' bevat het oudste reisverslag dat ons van een Nederlandse vrouw is overgeleverd. Hierin beschrijft Elisabeth van der Woude haar reis naar Guyana, de Wilde Kust, tussen 1676 en 1677. Als negentienjarige verliet zij het vaderland om samen met haar vader, broer, zus en honderden anderen een kolonie te stichten aan de rivier de Oyapoc in het huidige Frans Guyana. Een half jaar na de aankomst keerde ze alweer terug in haar geboortedorp Nieuwe Niedorp. Haar vader en zus waren overleden, haar broer was achtergebleven in de West. Zelf werd Elisabeth op haar thuisreis enige tijd gevangen gehouden door de beruchte kaperkapitein Jean Bart.

Dit reisverslag is onderdeel van een kroniek die zeventig jaar beslaat. In een boekje op zakformaat beschreef Elisabeth van der Woude familieaangelegenheden, plaatselijk nieuws maar ook belangrijke (Inter)nationale gebeurtenissen. Doordat haar vader als kolonel betrokken was bij de Tweede en Derde Engelse Oorlog kon zij uit de eerste handverslag doen van deze roerige tijd. Niet alleen het reisverslag maakt Elisabeths memorieboekje bijzonder. Het is ook zo waardevol omdat er maar weinig persoonlijke aantekeningen van vrouwen uit die tijd bewaard zijn gebleven.

Kim Isolde Muller ontcijferde Elisabeths proegelschrift en speurde in archieven naar de historische context van de 'Memorije'. Niet alleen Elisabeth en haar familie kregen zo meer gestalte, ook over de reis naar Guyana vond Kim bijzonder materiaal. Zij ontving voor haar onderzoek 'De Nationale Scriptieprijs 1998'. In deze uitgave verschijnt het volledige handschrift van Elisabeth van der Woude voor het eerst in druk. Na meer dan drie eeuwen kan nu iedereen dit unieke egodocument van een bijzondere 17de-eeuwse lezen.
boeken over Frans Guyana
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018