amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Franse Alpen reisgids
ANWB Goud reisgids Franse Alpen

Franse Alpen

vakantie in Alpen regio Frankrijk

hotel in Frankrijk
Alpen regio vakantiehuis
De Franse Alpen zijn ontstaan na de afsluiting van een oude oceaan en vervolgens door de samenpersing van de lagen die er waren afgezet.

Zo'n 200 miljoen jaar geleden verwijderde Afrika zich van Europa en rekte de aardkost die beide continenten verbond uit. Frankrijk lag op dat moment onder de zeespiegel. In het Boven-Jura vormde Europa en Afrika twee onafhankelijke continenten. De oceaan die beide continenten scheidde heet Tethys. Op de bodem van de oceaan vormden zich vulkanen.

In de loop van het Krijt, 65 miljoen jaar geleden, gingen beiden continenten tegengesteld bewegen. Afrika kwam dichter bij Europa, de Tethys liep leeg en werd vervangen door een gebergte dat steeds hoger kwam te liggen, de Alpen.

Tegenwoordig vormen de Alpen een boog van meer dan 1.500 km lang, met op sommige punten een breedte tot 200 km. Het hoogste punt van de Alpen is de Mont Blanc, 4.810 meter.
Frankrijk kaart
De Franse Alpen kunnen op verschillende manieren in streken worden onderverdeeld. Historisch gezien is een indeling in Savoie, de Dauphiné en de Haute-Provence gerechtvaardigd. Vanuit toeristisch oogpunt is een verdeling in departementen de meest logische. De meeste departementen [Isère, Hautes-Alpes en Drôme] hebben immers hun eigen Agence Touristique of Comité Départemental du Tourisme. Savoie en Haute-Savoie hebben de handen ineengeslagen onder de naam Savoie Mont-Blanc Tourisme.
Haute-Savoie
Chablais, Vallée d'Arve / Massif du Mont-Blanc en Pays des Aravis. Een streek met oneindig veel - sportieve - mogelijkheden. Met als hoogtepunt de Mont Blanc, Chamonix [het centrum van de bergsport] en de meren van Annecy en Genève.
Savoie
Les Bauges, La Tarentaise en La Maurienne. Tussen beide laatstgenoemde dalen ligt het mooie Parc National de la Vanoise. Historisch interessant zijn Aix-les-Bains, Chambéry, Conflans en het oude stadsdeel van Albertville.
Isère
Bas-Dauphiné en Haut-Dauphiné dat vanuit Lyon of Grenoble goed bereikbaar is, met onder meer het Ile-Crémieu, een verrassend plateau. De Haut-Dauphiné wordt onderverdeeld in Chartreuse, de Belledonne, de Vercors en de Oisans. De Oisans vormt de noordelijke toegang tot het Parc National des Ecrins. Een van die toegangen, la Bérarde in de Vallée du Vénéon, ligt in de Haut-Dauphiné. De Écrins behoren voornamelijk tot de Hautes-Alpes.
Drôme
Het departement Drôme valt buiten de Alpen. De hoogste top van de Drôme is de Rocher Rond [2456 m]. Door de geringe hoogte is het klimaat er beduidend zachter en vertoont de vegetatie mediterrane kenmerken. In de Drôme liggen de Vallée de Isère, de Vallée de la Drôme, de Vallée du Jabron, Les Baronnies, de Tricastin en de enclave Valréas.
bron :
Franse Alpen, ANWB Goud, 2009, blz 11
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018