amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Onsterfelijk - DeSobreff

Onsterfelijk

Het gezapige leven van de goedmoedige maar gefrustreerde dr. Jan Derksen, lector geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, verandert radicaal door een gewelddadige overval. Niets ontziende gangsters gijzelen zijn vrouw en kinderen. Zij dwingen hem zijn brandkast te openen, maar vinden blijkbaar niet wat ze zoeken. Jan heeft één aanwijzing, een duistere naam uit een ver, middeleeuws verleden: Le Mercadier.

De naam brengt hem twintig jaar terug in de tijd. Als één van vier jonge avonturiers, volgde Jan het spoor van een enorme schat én onsterfelijkheid. Het leidde van de Tour Saint-Jacques in Parijs naar de heuvels rond Sarlat in de Dordogne.

In paniek zoekt hij contact met zijn toenmalige vrienden, Eric, Paul en Jean-Jacques. Ze zijn immers nog steeds verbonden door het geheim van de enorme schat van Karel de Grote en Sacerdos, abt en stichter van Sarlat.

In de ban van hebzucht, avontuur en gemanipuleerd door een mysterieus Syndicaat, nemen de veertigers het oude spoor op. Wat is het Syndicaat? Waarom zoekt het, na twintig jaar, naar documenten van hun mislukte zoektocht? Kunnen zij elkaar vertrouwen of handelt ieder van hen alleen in zijn eigen belang? De spanningen in de groep lopen hoog op, aangewakkerd door de aanwezigheid van Celine. Is zij de maïtresse van Paul of heeft deze intelligente en beeldschone vrouw andere plannen?

Kunnen zij de hebzucht en het geweld overleven in de bloedige schaduw van Le Mercadier ?
Paul deSombreff
misdaadroman
paperback
390 blz
isbn 9075372094
9789075372090
NAS
prijsindicatie € 18,50

Roel Reijntjes

Warm aanbevolen

Af en toe krijgt men een thriller in handen, die al lezend zo verrassen blijft, dat men bijna koortsig naar de ontknoping leest.

De uit Parijs en Nederlands Limburg geëmigreerde Paul deSombreff (55) is de schrijver van het uitgebreide werk. Hij situeert het thrillergebeuren beurtelings in het Frankrijk van Karel de Grote (742-814) en Richard Leeuwenhart, en dan weer in onze moderne tijd. Roofridders en misdaadsyndicaten op zoek naar een rijke en intrigerende schat. Een zoektocht naar het geheim van- en het geloof in- het vinden van onsterfelijkheid.

Paul deSombreff kent het milieu, zowel het Franse als het Nederlandse. Hij doet dat in spiegelvorm. Het eind is een weerkaatsing van de aanvang. Misdaad, vroomheid, raadsels uit het verleden. Daarbij het harde heden. Zijn zaal is er een van korte zinnen. Men legt het boek node weg en het boeit van het begin tot het einde.
De romanfiguren zijn pregnant en blijven de lezer bij. De schone Celine is een ode aan een begerenswaardige vrouw.

Een lijvig boek, fris vol zeggingskracht. Een thriller met een mooi plot. Het lijkt mij geschikt om te verfilmen.
En vind maar eens zo'n boek!
Warm aanbevolen.boeken Dordogne

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018