amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Het rijk alleen - Siri Mitchell

Het rijk alleen

roman
Siri Mitchell
paperback, 416 blz
416 blz
9029719656
9789029719650
Voorhoeve - 2011
prijsindicatie € 21,50
De Amerikaanse Frederique vestigt zich in Bretagne na de dood van haar man die ambassadeur in Parijs was. Zij koopt van de levensverzekering en erfenis van haar ouders een kasteel uit de 14e eeuw en laat het renoveren tot hotel. Daarbij zijn dagboeken gevonden van de vroegere bewoonster Alix de Montot. Deze teksten staan schuin gedrukt en vertellen haar persoonlijke geschiedenis, maar ook veel over Bretagne uit die periode.

De hoofdstukken zijn verdeeld over de maanden september t/m april, elk voorzien van een toepasselijk Frans gedichtje [plus vertaling]. Dit is ook de tijd waarin er een bekende Amerikaanse auteur als gast komt om een boek te schrijven. Frederique is een goede kokkin en maakt van elke maaltijd iets bijzonders. Achterin recepten van een voor-, hoofd- en nagerecht evenals de verklaring van Franse kooktermen.

Ook wetenswaardigheden over Bretagne en een middeleeuwse Franse kalender. Vlot geschreven en boeiend door al deze verschillende facetten die het boek een historisch accent geven, terwijl het tegelijkertijd een liefdesroman is. Voor lezers met een Frans-culinaire interesse. Paperback met kleine druk.

NBD|Biblion recensie, Sophia van Poppel
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018