amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Spionage in Bretagne - MacInnes

Spionage in Bretagne

thriller
Helen MacInnes
paperback, 316 blz
isbn 903150226X
9789031502264
het Spectrum - 2011
prijsindicatie € 14,99
Spionage in Bretagne bevat het fascinerende verhaal over een agent van de Britse geheime dienst die na de chaos van Duinkerken opdracht krijgt naar Frankrijk te gaan om uit te vinden wat de volgende stappen van de Duitsers zullen zijn. Hij krijgt de papieren van een Fransman – Bertrand Corlay genaamd- die sprekend op hem lijkt en zelf via Duinkerken gewond in Engeland is aangekomen. Door langdurige gesprekken maakt hij zich zo goed mogelijk vertrouwd met diens verleden en na een geslaagde dropping boven Bretagne gaat hij naar diens boerderij.

Dan blijkt echter dat hij het minder goed getroffen heeft met zijn dubbelganger. De ontvangst is bepaald niet hartelijk en al spoedig komt de onbetrouwbaarheid van Corlay aan het licht. De geheim agent besluit echter zijn rol te blijven spelen. Daardoor komt hij in contact met Duitse agenten, waarna een razendsnelle opeenvolging van uiterst spannende gebeurtenissen volgt. Zijn avonturen vinden hun hoogtepunt bij zijn arrestatie en het daaropvolgende ingrijpen van het nog maar net op gang komende Franse verzet. Het boek besluit met een dramatische tocht naar de kust en een verrassende overtocht naar Engeland.

Helen MacInnes is er schitterend in geslaagd dit boeiende gegeven te verwerken tot een geladen knappe thriller, waar zowel de liefhebber van het goede oorlogsboek als de detectivelezer van zal genieten.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018