amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Elzas

Colmar

vakantie in de Elzas

De stad Colmar ligt in het departement Haut-Rhin [68] gelegen in de Franse regio Elzas of Alsace. De stad ligt aan de rivier de Lauch, aan de voet van de Vogezen.
Haut-Rhin - Colmar
Toeristische lieveling is zonder twijfel Colmar, na Strasbourg en Mulhouse de grootste stad van de Elzas. Elke dag trekt een ware cameraparade door de smalle straatjes met vakwerkhuizen. En met een goede reden, want in een grotere concentratie en diversiteit zult u de maisons de Colombage [vakwerkhuizen] nergens tegenkomen. Daarnaast vormt het culturele erfgoed in het oude klooster en de dominicaner kerk al voldoende reden voor een stadsbezoek.

bron : Noordost-Frankrijk - A. Heetvelt & H. pijnenburg, Dominicus, 2006, blz 129/130
Isenheimer altaar van Matthias Grünewald - Museum Unterlinden
In een oud Dominicanenklooster uit de 13e eeuw vind je een van de drukst bezochte musea van Frankrijk. Het herbergt met name het retabel van Issenheim door Mathias Grünewald, een veelluik dat werd geschilderd tussen 1512 en 1515, dat geldt als een van de grootste meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Bewonder ook de beelden en schilderijen uit de late Middeleeuwen en de collecties archeologie, volkskunst en hedendaagse kunst.

bron : Elzas - Vogezen, Frankrijk in geuren en kleuren, ANWB & Lannoo, 2002, blz 192
Alsace
-Bas Rhin
-Haut Rhin
Frankrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018