amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Rob Greiner
historische roman
paperback
416 blz
isbn 9057201399
bmp
prijsindicatie € 17,25

Ketter tegen wil en dank

Maart 1209. Sebastiaan arriveert in het land van Oc, de streek rondom Carcassonne en Albi, waar het katharisme hoogtij viert. De katharen, de belangrijkste middeleeuwse sekte in Europa, belijden een eigenzinnige maar tolerante versie van het christelijk geloof. Sebastiaan, van nature een vrijbuiter en non-conformist, is de Elzas ontvlucht, weg van de geboden en dogma's van de Kerk van Rome. Via zijn ervaringen raakt de lezer vertrouwd met de bijzondere opvattingen van de katharen. Paus Innocentius III bestempelt hen tot ketters, maar Sebastiaan wil voor alles zijn eigen keuzes maken, al dient hij daarvoor een hoge prijs te betalen.

'Ketter tegen wil en dank' is het relaas van Sebastiaans lange en bewogen zoektocht naar de zin van het leven, naar de wortels van goed en kwaad. Een tocht vol avontuur die uitgroeit tot een tedere liefde in tijden van chaos en beproeving. Sebastiaans jeugd in de Elzas, zijn pelgrimage naar Santiago de Compostella en zijn lotgevallen in het land van Oc vormen een rijk geschakeerd drama, met deze keer geen ridders en jonkvrouwen maar gewone stervelingen als hoofdpersonages.

Deze grotendeels op historische gebeurtenissen gebaseerde roman, valt op door zijn beeldende kracht en epische kwaliteiten. Een ogenschijnlijk ver verleden blijkt ten slotte toch verrassend actueel.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018