amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

P.L. van Enk
geschiedenis
paperback
320 blz
isbn 9059110595
9789059110595
Aspekt
prijsindicatie € 12,95

De opstand kwam uit de bergen

Een episode uit de strijd der Hugenoten

De oorlog in de Cevennen 1702 - 1710

De Cevennen, het noordelijke bergachtige gedeelte van de Franse provincie Languedoc is tussen 1702 en 1710 het toneel geweest van een legendarisch geworden strijd van twintig tot dertigduizend boeren, arbeiders en ambachtslieden tegen de Franse koning Louis XIV.

Deze strijd was mede legendarisch omdat de inwoners slechts bewapend waren met niet meer dan knuppels en gieren, terwijl de Franse vorst zijn elite troepen stuurde. Het taaie bergvolk hield jarenlang dapper stand en dwong de koninklijke intendant Basville tot drastische maatregelen om gehoorzaamheid af te dwingen.

Dit jaar is het driehonderdjarig jubileum van de opstand in de Cevennen als gevolg van de Lutheriaanse hervorming van de traditionele kerk in Frankrijk.

De eerste conflicten dateerden reeds van 1520 maar Van Enk, een groot kenner van deze geschiedenis, concentreert zich in dit boek op het lot dat de Cevennen trof. Het boek laat zich lezen als een geschiedenisboek annex reisgids en is voorzien van een uitgebreide landkaart waarmee geïnteresseerde lezer de regio en de plaatsen van gebeurtenissen kan bezoeken.

Deze geschiedenis is, mede door de komst van de Hugenoten naar Nederland, ook voor ons een belangrijke episode.
Boeken over de Languedoc
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018