amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
D-Day

D-day

- van de landing in NormandiŽ tot de bevrijding van Parijs
- Antony Beevor
- paperback, 536 blz
- isbn 9026323158
- 9789026323157
- Ambo - 2010
- prijsindicatie € 15,00boeken wo II De Britse historicus Antony Beevor schreef eerder Stalingrad en Berlijn. Nu publiceert hij een uitvoerige geschiedenis van de geallieerde landingen in Normandie, 6 juni 1944, en van de felle strijd tegen de Duitse bezetter in Frankrijk tot en met de bevrijding van Parijs op 25 augustus.

Aan de voorbereiding van operatie Overlord besteedt hij weinig aandacht ; des te scherper brengt hij de parachutistenacties en de vijf landingsstranden in beeld. Hoewel D-Day een succes werd, o.a. vanwege geslaagde misleidingsacties, geeft Beevor ook veel voorbeelden van wat er vanaf het moment der landingen mis ging, o.a. door te zware bepakking der soldaten en verkeerd gekozen doelen.

Omstreden acties zoals het bombardement van de stad Caen, hopeloze episodes zoals de strijd in de Normandische bocages [heggenlandschap] krijgen veel aandacht. Evenals geschillen tussen opperbevelhebber Eisenhower [VS] en de ijdele Britse veldmaarschalk Montgomery en spanningen tussen bevrijders en bevrijden.

Het boek is een afwisseling van situatieschetsen, gesprekken, analyses en commentaren, vol compassie met individueel soldatenleed. Met drie katernen zwart-witfoto's. Register. Kleine druk.

NBD|Biblion recensie, dr. J.L.G. v. Oudheusden
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018