amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Nekslag - Emile Zola

de Nekslag

Met zijn naturalistische beschrijvingen en gebruik van ARGOT, laat Emile Zola in DE NEKSLAG de armoe en het vuil onder het dunne laagje glamour zien van het leven in Parijs tijdens het Tweede Keizerrijk.

Hij beschrijft schitterend de opkomst en ondergang van Gervaise Macquart, de tragische heldin van deze roman, die in haar poging geluk te vinden een wasserette begint. Aanvankelijk lijkt ze te slagen in haar opzet, maar wanneer haar man Coupeau haar geld verdrinkt in de kroeg stort hij het gezin in de ondergbang.

DE NEKSLAG is de zevende roman in de imposante, eenentwintigdelige reeks Rougon-Macquart, die Emile Zola tussen 1871 en 1893 schreef. De roman bracht hem roen en rijkdom -- er werden in het jaar van verschijnen 38.000 exemplaren van verkocht -- , maar wekte tevens de woede op van conservatieve critici die termen gebruikten als: "Geen realisme maar smerigheid; geen rauwheid maar pornografie".

Ruim honderdvijfentwintig jaar na verschijnen heeft de roman niets van zijn overrompelende kracht verloren. In deze eerste vertaling sinds de jaren vijftig komen niet alleen de rauwe negentiende-eeuwse karakters scherp naar voren, ook het pathos van hun leven is springlevend.
Emile Zola
roman
gebonden, 536 blz
isbn 9020407287
9789020407280
prijsindicatie € 34,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018