amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Requiem voor Chopin - Benita Eisler

Requiem voor Chopin

Het veelbewogen leven van de briljante componist

Het was een schitterende morgen in Parijs, dinsdag 30 oktober 1849, toen de mensenmenigte het plein voor de Madeleinekerk op stroomde. Voor die gelegenheid, de begrafenis van Chopin, was de façade van de neoklassieke tempel behangen met stroken zwart fluweel, met in het midden een cartouche waarin de in zilver geborduurde initialen FC.

Alleen de genodigden mochten binnen: tussen de drie- en vierduizend mensen hadden de zwartomrande kaart ontvangen. Hector Berlioz overzag het met rijtuigen, livreiknechten en glanzende paarden volgestouwde plein en de samengestroomde mensenmassa bij het portaal. Hij rapporteerde dat 'heel artistiek en aristocratisch Parijs er was'.

Maar de muziekcriticus van de TIMES uit Londen sprak het vermoeden uit dat een groot deel van de mensen die de kerkbanken vulden, kort voor het middaguur waren binnengelaten en vreemden waren voor de dode, niet meer dan omstanders, 'van wie velen zelfs nog nooit van Chopin hadden gehoord'.


Benita Eisler studeerde aan Smith University en Harvard University, werkte als redacteur en journaliste en gaf les aan Princeton University. Ze schreef een bejubelde biografie over Byron, een dubbelbiografie over Georgia O'Keeffe en Stieglitz en schrijft regelmatig artikelen voor THE NATION, MIRALBELLE EN THE NEW YORKER.
Benita Eisler
biografie
paperback, 256 blz
isbn 902341098X
9789044500585
prijsindicatie € 23,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018