amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vrouw van marmer - Greg Curtis

De vrouw van marmer

Het verhaal van de Venus van Milo

In 1820 vond een boer op het Griekse eiland Melos een marmeren beeld van een naakte vrouwenfiguur. Het enigszins beschadigde beeld zou beroemd worden als de Venus van Milo. Archeologen brachten het naar Parijs, waar het algauw een stroom van bewonderaars trok. En ook nu nog verdringen talloze toeristen elkaar in de kleine alkoof van het Louvre om het te bewonderen.

Hoe komt het dat de wereld sinds de negentiende eeuw zo in de ban is van dit beeld? Welke boodschap vertolkt het? En hoe gebruikten sommigen het om hun ambities en idealen te verwezenlijken?

Greg Curtis beweert dat de Venus een belangrijke, zelfs politieke functie vervulde. De Romantici zagen de klassieke cultuur als bakermat van hun idealen en gebruikten de Venus van Milo als het ultieme symbool voor de individuele expressie en vrijheid waar zij naar verlangden.

Maar tegelijk is de Venus van Milo het symbool voor waarheid en eeuwige schoonheid. Ze is fascinerend omdat ze zowel seksualiteit als zuiverheid uitstraalt. Ze is zo menselijk als een godin maar kan zijn.
Greg Curtis
kunsthistorie
gebonden, 300 blz
isbn 9023411714
9789023411710
prijsindicatie € 24,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018