amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Judith en Jamal

Judith en Jamal

Wie heeft niet gehoord van de middeleeuwse ballade over de koningskinderen 'die malkander zo lief' hadden maar niet bij elkaar konden komen omdat 'het water veel te diep' was? Of van Shakespeare's toneelstuk 'Romeo en Julia' uit 1596 waarin twee rivaliserende families het geluk van de jonggeliefden in de weg staan?

En hoe vaak is in onze tijd 'het einde van de roman' niet al voorspeld? Hedendaagse schrijverstalenten die van de literatuurgeschiedenis doordrongen zijn, beseffen dan ook dat zij niet alleen maar meer van hetzelfde kunnen bieden.

De Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst Fouad Laroui is zo'n talent. De hoofdpersonen in zijn tweede boek, de liefdesroman 'Judith en Jamal', zijn een joods meisje en een Arabische jongen. Net als bij Romeo en Julia maken hun wederzijdse families hen het leven zuur: alle vooroordelen die joden en moslims ook maar over elkaar kunnen koesteren, hebben de ouders van Judith en Jamal ruimschoots voorhanden.

Laroui echter, in plaats van Shakespeare's drama op te lappen door wat ingrediënten te vervangen en zo in een cliché te blijven steken, keert het klassieke liefdesverhaal binnenstebuiten.

Nauwelijks heeft de verteller, een neef van Jamal, het decor geschetst - een achterafstraatje in Parijs, 1985 -, of het verhaal doorbreekt alle regels waaraan men de traditionele roman herkent.
Fouad Laroui
novelle
paperback, 168 blz
isbn 9028209468
9789028209466
prijsindicatie € 16,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018