amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Parijs 1919 - MacMillan

Parijs 1919

Zes maanden die de wereld veranderden

Na »de oorlog die een einde aan alle oorlogen moest maken« kwamen mannen en vrouwen uit de hele wereld in Parijs bijeen voor de vredesbesprekingen.

De drie grote leiders uit die tijd, Woodrow Wilson, David Lloyd George en Georges Clemenceau, vormden het hart van de conferentie, maar duizenden anderen kwamen ook: Koningen en ministers met hun schare aan adviseurs, journalisten en lobbyisten voor een verscheidenheid aan belangen, van de Armeense onafhankelijkheid tot gelijke rechten voor vrouwen.

PARIJS 1919 is het verhaal over hen die de wereldkaart opnieuw intekenden. Zij legden de grenzen van Rusland verder oostwaarts, ze lieten Polen opnieuw geboren worden, ze worstelden met de problemen rond Kosovo, de Koerden en de joodse staat.

Vaak is geschreven dat er een rechte historische lijn te trekken is van de Glazen Zaal in het Paleis van Versailles naar de Duitse inval in Polen in 1939. Margaret MacMillan laat echter zien dat de geschiedkunde deze mannen niet altijd juist heeft beoordeeld. Zij werden afgerekend op fouten die later werden gemaakt.
Margaret MacMillan
geschiedenis
paperback, 668 blz
isbn 9045850028
9789045850023
prijsindicatie € 29,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018