amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Terug naar Parijs - Colette Rossant

Terug naar Parijs

culinaire herinneringen aan Frankrijk

In 1947, terwijl Parijs zich herstelt van de oorlog, keert de jonge Colette terug naar haar geboortestad, nadat ze acht jaar heeft doorgebracht in de warme schoot van haar Egyptische familie in Caïro. Aanvankelijk komt Parijs haar grauw en afschrikwekkend voor, vooral als haar moeder vertrekt en haar overlaat aan de ongeïnteresseerde zorg van haar strenge grootmoeder.

Toch zal Parijs de plek blijken waar Colette tot ontplooiing zal komen. Haar groei van »de Egyptische« tot »la Parisienne« begint wanneer Georgette, de kokkin van haar grootmoeder, haar onder haar hoede neemt. Zij troont Colette mee naar de markten in de stad en wakkert haar liefde en talent voor de Franse keuken aan.

Terwijl Colette haar weg zoekt naar haar lycée - en zo nu en dan een dagje spijbelt - worden de straten van Parijs haar al gauw vertrouwd. Dit is het begin van vele jaren waarin ze ruimte maakt voor avontuur in een overigens gedisciplineerd leven. Colette is zestien wanneer haar moeder met een nieuwe echtgenoot opduikt. Hoewel ze in het begin ietwat achterdochtig staat tegenover de rondborstige man met zijn twinkelende ogen beseft ze spoedig dat ze in Almire Ducreux, haar nieuwe stiefvader, een gelijkgestemde ziel heeft gevonden.

Mira laat Colette haar eerste truffel eten en maakt haar bewust van haar gastronomische aanleg. Hij zal ook de enige zijn die haar steunt wanneer ze verliefd wordt op een jonge Amerikaan en met hem wegloopt, daarmee een schandaal veroorzakend in haar keurige Franse familie.
Colette Rossant
reisverslag
gebonden
192 blz
isbn 9058312887
9789058312884
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018