amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Dorp in Picardie - Sommer

Dorp in Picardie

Een onbekende episode uit de geschiedenis van de missie

In 1961 komt de Nederlandse priester Piet Suasso de Lima de Prado aan in het Noord-Franse dorp Jeantes. De Nederlandse kerkprovincie bloeit nog, een van de mmissiegebieden is het goddeloze Frankrijk. In Jeantes vindt Suasso een nieuw werkterrein.

De Franse boeren kijken het met gepaste achterdocht aan. Zij wonen nog in lemen huizen zonder sanitair. Liever dan naar de kerk gaan, houden zij zich bezig met de jacht of met drank stoken.

Maar "pater Piet" gooit de vermolmde altaren de kerk uit, met hulp van zingende scholieren uit het Gooi. Tot slot laat hij de bekende glazenier en kunstschilder Charles Eyck uit Nederland overkomen, die de kerk van een serie schitterende fresco's en gebrandschilderde ramen voorziet. Zo wint de rare Hollandse curť met zijn lange witte haar het vertrouwen van het dorp.

Inmiddels is de kerk van Jeantes een monument, dankzij Suasso en Charles Eyck. Kunstliefhebbers komen van heinde en verre naar het dorp. Ook Nederlanders komen nog altijd naar Jeantes. Maar zij hebben nu planken van de Gamma bij zich, voor hun tweede huis in de streek.
Martin Sommer
paperback, 221 blz
isbn 9029072121
9789029072120
prijsindicatie € 17,95
Picardie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018