amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Treintje van weemoed

Het treintje van weemoed

Een wandeling in de Provence

Rudolf bakker volgt, al wandelend, het overgroeide spoor van de verdwenen buurttrein die Tarascon verbond met St. Rémy-de-Provence. Het is in deze trein dat Vincent van Gogh op 8 maart 1889 het gesticht St.-Paul-de-Mausole tegemoet reisde, waar hij in halfopgesloten toestand zijn bekendste meesterwerken schiep.

Toch is Het treintje van weemoed niet weer een boek over Vincent van Gogh. Van Gogh is een excuus om pretentieloos te filosoferen over het raadsel van de historie, over de magie van wat verdween, over de bittere vreugd van de eenzaamheid, ouder worden en andere nare dingen waarbij wandelen help.

Bakker maakt de lezer deelgenoot van zijn fascinatie die uitgaat »naar paden, ooit ontstaan door het treden van beesten, de eerste mens als gids dienend en door de Romeinen onderbouwd. Tot ze ten slotte op hun beurt onder onkruid en korenvelden verdwenen.«

En hij maakt van de gelegenheid gebruik over zijn geliefde Franse landschap uit te weiden, herinneringen op te roepen en een pseudo-reisgids te schrijven over een minideel van de Provence.
Rudolf Bakker
reisverslag
paperback, 205 blz
isbn 9029504102
9789029504102
prijsindicatie € 16,75
Provence
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018