amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Nice, muze van azuur

Nice muze van Azuur

Het Oog in 't Zeil Stedenreeks 11

Louis Couperus omschreef Nice als »de vrouwelijke sultane-stad, die niets heeft te doen dan mooi te zijn, te glimlachen en toe te lonken.« Het mondaine Nice met zijn nostalgische witte hotelpaleizen heeft vanaf de negentiende eeuw talloze schrijvers en kunstenaars bekoord.

Het eeuwig azuur en de belofte van een heilzaam dolce far niente lokte zowel Friedrich Nietzsche, Guy de Maupassant, Cyriel Buysse, Maurice Maeterlinck als Godfried Bomans. Ook de excentrieke Jean Lorrain en vagebond-schrijver Panaït Istrati troffen in Nissa la bella een wijkplaats.

Russische passanten als Marie Bashkirtseff, Anton Tsjechov en Vladimir Nabokov keken gefascineerd naar deze wufte 'salon onder de open hemel'. Voor de Duitse exilauteurs Joseph Roth en Klaus en Heinrich Mann fungeerde Nice als een tijdelijk paradijs.

Nice, muze van azuur schenkt voorts aandacht aan Patrick Modiano, Graham Greene, Somerset Maugham, Henri Matisse en de speelse L'École de Nice met kunstenaars als BEN en Yves Klein. De bundel bevat eigenzinnige bijdragen van de Franse auteurs J.M.G. Le Clézio en Michel Butor. Samensteller Dirk Leyman maakte een literaire wandeling langs de Promenade des Anglais.
Dirk Leyman
stadsgids
paperback, 328 blz
isbn 9059370465
9789059370463
prijsindicatie € 19,50
Cote d'Azur
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018