amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Uur en de dag - Maarten Asscher

Het uur en de dag

Een rijke en onrustbarende roman over de liefde als vliesdunne bescherming tegen een schuldig verleden

Thomas Wittenberg heeft zich tien jaar lang kapot gewerkt. Maar na de geslaagde verkoop van zijn bedrijf heeft hij nu een stukje land op Kreta gekocht, in het dorpje Paleochanes. Daar wil hij een huis laten bouwen. Maar eerst moeten de Zestig olijfbomen die er staan van hun oogst verlost worden.

Een vroegere vriendin en een jeugdvriend komen hem helpen. Dat klinkt allemaal eenvoudiger dan het uitpakt. Want niet alleen de olijvenoogst, ook het Kretenzische verleden blijkt een gebruiksaanwijzing te hebben.

De Duitse bezetting van het eiland in de jaren 1941 - '44 heeft bittere sporen getrokken. Het ogenschijnlijk vredige dorp blijkt vervuld van boze herinneringen, waar de voortvarende Thomas heftig mee in botsing komt.

Zijn beide vrienden - het Grieks-Franse fotomodel Galia Romazy en de Nederlandse universiteitsdocent Arthur Edelkort - zijn Thomas welgezind, maar hebben veruit het meeste oog voor elkaar. Zo is Thomas vooral aangewezen op Elias Tripodakis, zoon van de eigenaar van het lokale KAFENION. Maar of die de aangewezen figuur is om de geschiedenis zijn plaats te geven?
Maarten Asscher
roman
paperback, 207 blz
9045701723
9789045701721
prijsindicatie € 16,95
Kreta
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018