amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Parthenon - Mary Beard

Het Parthenon

Het Parthenon is het bekendste gebouw in de westerse geschiedenis. Oscar Wilde vergeleek het met een blanke godin, Evelyn Waugh met cheddar kaas. Beroemdheden als Lord Byron, Sigmund Freud, Virginia Woolf en Bill Clinton werden erdoor overdonderd, tot tranen geroerd en zelfs tot poëzie gedreven.

Vijfentwintighonderd jaar nadat het boven Athene is verrezen, blijft het Parthenon een van de wereldwonderen en de ontstaansgeschiedenis ervan een bron van vele verhalen en intriges. Er waren geruchten over financiële en seksuele schandalen rond het project, dat werd bekritiseerd als kolossale geldverspilling en het »aankleden van Athene als een hoer«.

De tempel bleef lange tijd redelijk intact als kerk en moskee, totdat christenen het gebouw opbliezen. De ruïnes zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw deels herbouwd, helaas naar inzichten van die tijd, die het oorspronkelijke bouwwerk geen eer aan doen.

Mary Beard is docente Griekse en Romeinse geschiedenis van de Oudheid aan de universiteit van Cambridge. Ze heeft vele artikelen en boeken gepubliceerd over de klassieke cultuur.
Mary Beard
geschiedenis
paperback, 224 blz
isbn 9045010976
9789045010977
prijsindicatie € 19,90
Athene
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018