amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Het oude Athene voor vijf obolen per dag

klassieke oudheid
Philip Matyszak
paperback, 177 blz
isbn 9025364330
9789025364335
Athenaeum-Polak & Van Gennep - 2009
prijsindicatie € 19,95
Het oude Athene voor vijf obolen per dag - Matyszak
Deze »reisgids« voor het antieke Athene van de vijfde eeuw voor Christus is een soort persiflage op de bekende Lonely Planet-reisgidsen, zoals de titel van de serie Planeta solita al aangeeft.

De reiziger leert hoe hij voor slechts vijf obolen per dag kan rondkomen, hoe hij het beste naar Athene kan reizen [via Delfi, waar hij het orakel kan bezoeken] en wat hij vooral niet moet missen in Athene. Dit levert niet alleen een korte beschrijving op van de belangrijkste sites [onder andere akropolis, agora, theater], maar ook een beschrijving van de Atheense levenswijze [democratie, godsdienst, huwelijk, vrijetijdsbesteding]. Bovendien is de reiziger te gast bij de belangrijkste filosofen, politici en auteurs van de vijfde eeuw [onder anderen Socrates, Pericles, Sofocles].

De vorm, een fictieve reisgids, betrekt de lezer bij de antieke maatschappij, die daardoor meer gaat leven. Het boekje is geestig geschreven [maar soms een beetje melig] en goed vertaald. Met foto's en tekeningen in kleur en zwart-wit, een literatuuropgave en register. In dezelfde serie verscheen eerder van dezelfde auteur Het oude Rome voor vijf denarii per dag [2008].

NBD|Biblion recensie, Prof.dr. E.A. Hemelrijk

Athene boeken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018