amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Uilen voor Athene

thriller
J. Jeronimoon
paperback, 208 blz
isbn 9059118995
9789059118997
Aspekt - 2010
prijsindicatie € 18,95
Uilen voor Athene - J. Jeronimoon
Toen Thomas Bruce in 1801 aan Selim III, sultan van het Ottomaanse rijk een tweede firman [toestemming] vroeg om de beelden, friezen en metopen van de tempels op de heilige berg in Athene los te hakken, legde de sultan in een onderliggend dokument vast wie de rechtmatige eigenaar was van deze »Parthenon marbles«.

Na de ontspanning in de politieke betrekkingen tussen Turkije en Griekenland, ontdekten Griekse historici in de tot dan toe geheime archieven, de tweede firman en het onderliggende dokument. Selim III had als groot liefhebber van de Griekse Mythologie in een zelfgeschreven mythe de voorwaarden voor het eigenaarschap van de »Parthenon Marbles« vastgelegd.

Arie Bruin, een selfmade man, en zijn persoonlijke secretaresse Annie Staal komen onverwacht terecht in de race om de kunstschatten. Lukt het hen om de verborgen uilen voor Athene te vinden ? Wat is de opdracht van de laatste Lord Elgin aan Sir Evans, leider van de Britse geheime dienst ? Zal na meer dan 200 jaar de grootste en meest vergeten kunstroof aller tijden, de diefstal van de »Elgin Marbles« ongedaan worden gemaakt ?

Uilen voor Athene is een spannend verhaal gebaseerd op historische feiten omtrent de diefstal van Griekse kunstschatten door Thomas Bruce, de latere Lord Elgin.
Athene boeken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018