amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Oversprongen

Oversprongen - Tijs Goldschmidt

Beschouwingen over cultuur en natuur

'Uitnodigend lonkt een asymmetrisch gebouwde krab bij de ingang van zijn holletje op het strand. Hij takelt die ene reusachtige schaar omhoog en wenkt traag met een bijna plechtig gebaar. Buig je je voorover dan zie je pas de andere schaar, een miezerig hangend pootje dat altijd zijn eetgerei is gebleven.'

Dieren werken op de verbeelding. Ze kregen altijd een voorname plaats in rituelen en verhalen, en voor de moderne mens zijn ze een vast bestanddeel van elk doemscenario. Natuur en cultuur spiegelen zich in elkaar. Zelfs dieren lijken aan die stelling te gehoorzamen. In Oversprongen ontmoeten we spreeuwen die mobiele telfoons imiteren, gibbons die zich gedragen als de gentlemen van het regenwoud, en gaaien die liegen over de plaatsen waar ze hun eikels verstopt hebben.

Persoonlijke, vaak tegendraadse observaties kenmerken de essays van Tijs Goldschmidt. Ze zijn de aanleiding voor herinneringen aan het snel veranderende Irian Jaya, bespiegelingen over evolutie, of bewonderende beschouwingen over kunstenaars als Lucassen en Emily kame Kngwarreye, vakgenoten als Niko Tinbergen en Dick Hillenius.
Tijs Goldschmidt
artikelen
paperback, 217 blz
isbn 9035128052
prijsindicatie € 18,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018