amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De voorouderen

Voorouderlanden - Kees Ruys

Reizen door Kalimantan

In 1894 ondertekenden de voornaamste Dayak-stamhoofden van Borneo een verdrag dat voorgoed een eind moest maken aan het rituele koppensnellen.

Op sporadische uitbarstingen na zou de overeenkomst meer dan honderd jaar standhouden - tot verre nazaten van de ondertekenaars rond de millenniumwisseling besloten dat de tijd gekomen was om tot de eigen wortels terug te keren.

Vlak voor de eerste en kort na de laatste escalatie reisde Kees Ruys door Kalimantan.

Naast een dierbaar portretje van zijn toneelspelende grootvader, die zich op een van zijn Indische tournees met een 'Dajakschen bediende' had laten fotograferen, droeg hij het negentiende-eeuwse meesterwerk 'In Centraal Borneo' mee, een reisverslag van de Nederlandse arts Anton Willem Nieuwenhuis, die het toen nog nauwelijks in kaart gebrachte eiland als eerste westerling wist te doorkruisen.

In de voetsporen van Nieuwenhuis volgt Ruys de Kapuasrivier in de richting van het diepe binnenland, op zoek naar maagdelijke jungle, wilde orang-oetans en nomadische Punan. 'De voorouderlanden' is een even meeslepend als hilarisch, rijk gedocumenteerd verhaal over reizen door een wankele Indonesische provincie.
Kees Ruys
reisverslag
paperback, 400 blz
9789045013220
prijsindicatie € 24,90
Borneo
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018