amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gele kruik - Patrick Atangan

De gele kruik

Twee verhalen in Japanse traditie

De jonge Amerikaanse striptekenaar Patrick Atangan combineert in De gele kruik twee van de mooiste aspecten van de Japanse cultuur : de klassieke prenten en de verhalen. Dit leverde een betoverend beeldverhaal op dat hier voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt.

Biblion recensie, Jan Joosse
Een zeer verzorgd uitgegeven stripalbum in oblong formaat van een uitgever die zich daarmee buiten zijn normale fonds lijkt te begeven. Gezien het feit dat het hier twee verhalen betreft die zich in het oude Japan afspelen, is dat echter niet het geval. Het langste verhaal gaat over een visser die een beeldschoon meisje in een gele kruik vindt. Hij neemt haar tot vrouw, maar ze wordt echter ontvoerd en pas na veel proberen en een goede list krijgt hij haar terug. Een bekend thema in sprookjesverhalen.

Het tweede, veel kortere verhaal, »Twee chrysantenjuffers« vertelt over een monnik die in zijn prachtige tuin twee chrysanten vindt die de symmetrie ervan bederven. Maar hun schoonheid weet hem ervan te weerhouden hen te verwijderen. Op zich aardige verhalen, maar wat de strip echt bijzonder maakt, zijn de op Japanse houtsneden, eind achttiende, begin negentiende eeuw geente tekeningen die, mede door het heldere kleurgebruik, een en ander ver uittillen boven datgene wat de stripmarkt normaal te bieden heeft. Vanaf circa 13 jaar.
Patrick Atangan
verhalen
paperback, 48 blz
isbn 9045009684
prijsindicatie € 11,95
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017