amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Van apenhachee tot jachttrofee

Van apenhachee tot jachttrofee

Jagen in Kameroen

Op televisie zijn films over wilde beesten een lust voor het oog. Kleine chimpansees die van boom tot boom duikelen, olifanten die in grote stofwolken over de savannes denderen, een leeuw die lui onder een boom ligt zoals alleen een leeuw dat kan.

Maar de werkelijkheid is anders. De mens dringt steeds dieper door in de Afrikaanse wildernis. En mensen en wilde dieren gaan slecht samen. Op de savannes worden wegen en dorpen aangelegd, waardoor olifanten en neushoorns niet meer ongestoord kunnen rondtrekken. Leeuwen die rond dorpen zwerven, worden afgeschoten. Houtmaatschappijen dringen steeds dieper door in de regenwouden. Stropers volgen hen op de voet op zoek naar antilopen, apen en ander wild.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV werkte de afgelopen jaren in Kameroen aan een groot project om de stroperij en de jacht terug te dringen. Fotograaf Kadir van Lohuizen en journalist Harm Ede Botje reisden op uitnodiging van SNV door het West-Afrikaanse land.

Ze ontmoetten boeren, stropers, jagers, boswachters, beleidsmakers, ontwikkelingswerkers en journalisten. De vragen waren steeds dezelfde: Wat zijn de gevolgen van de jacht op beschermde diersoorten? Hoe ernstig is de zogeheten bushmeat-crisis? En vooral ook: is er wat aan te doen?

»Van apenhachee tot jachttrofee« geeft in bewoording en fotografie een ijzingwekkend beeld van de manier waarop de mens omspringt met de natuur.

Harm Ede Botje [1965] is redacteur bij het weekblad Vrij Nederland en was eerder verslaggever bij de VPRO Radio en het Radio 1 Journaal.

Kadir van Lohuizen [1963] werkt sinds 1988 als fotojournalist en is aangesloten bij het Franse bureau Agence VU. Zijn werk wordt gepubliceerd in Vrij Nederland, Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Mare, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time. Hij werd verschillende malen gelauwerd.
Kadir van Lohuizen
- fotografie
Harm Ede Botje
- tekst
reisverslag
paperback
22 x 17 cm
128 blz
28 foto's duotone
9053304010
mets & schilt
€ 20,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017